Skip to content

High School Musical

Kevin Borgs medverkan i High School Musical

Hösten år 2009 gjorde Kevin Borg debut som musikalstjärna när han medverkade i den svenska upplagan av musikalen High School Musical. I intervjuer beskrev Kevin uppdraget som ”en dröm som gick i uppfyllelse” och att huvudrollen som basketspelaren Troy Bolton, var en drömroll. Kevin ersatte David Lindgren som istället tagit huvudrollen som Link i den svenska uppsättningen av musikalen Hairspray. Den 26 september 2009 hade High School Musical nypremiär på Göta Lejon i Stockholm. I publiken satt bland annat Kevins kärlek, Sofia Lundqvist.

Sommaren 2009 gav Kevin ett smakprov ur musikalen när han tillsammans med motspelerskan Caroline Johansson Kuhmunen, framförde numret ”Vi kastar loss” i Allsång på Skansen. High School Musical nådde stora framgångar och under januari och februari 2010 åkte Kevin på en rikstäckande Sverigeturné tillsammans med musikal-ensemblen. Totalt gjorde de 18 föreställningar i lika många städer.

Om High School Musical

High School Music är en amerikansk tonårsfilm från 2006 producerad av Disney. Filmen, som utspelar sig i Albuquerque, New Mexico i USA, kretsar kring gymnasieskolan East High School och deras studenter. High School Musical är Disney Channels mest sedda film med 7,7 miljoner tittare på premiärdagen. Succén gjorde att filmen fick två uppföljare: High School Musical 2 (2007) och High School Musical 3 (2008). Kenny Ortego är regissör för samtliga filmer.

Filmens handling

High School Musical handlar om den unga basketspelaren Troy Bolton (spelad av Zac Efron) som är skolans mest populära kille. På en nyårsfest träffar han den blyga och ordentliga Gabriella Montez (spelad av Vanessa Hudgens) när de båda blir övertalade att delta i en karaoke tävling. Troy och Gabriella fattar genast tycke för varandra och väl tillbaka i skolan berättar de för sina respektive vänner om den ”söta killen/tjejen de träffat över jullovet”.

En vecka senare träffas de igen av en slump på East High School då det visar sig att Gabriella är ny elev på skolan. Gabriella börjar umgås med Troy och bästa vännen Taylor som övertalar henne att delta i skolans ”Vetenskaps-tiokamp”. Gabriella, som fått mersmak efter kareoketävlingen, bestämmer sig även för att söka till skolans musikaluppsättning. Men när det väl är dags att sjunga upp, inser hon att hon saknar en partner. Troy dyker upp och tillsammans sjunger de en duett som imponerar stort på juryn.

Troys lagkamrater blir varse nyheten och bestämmer sig för att sabotera hans chanser då de hellre ser att Troy fokuserar på kommande basketmatcher. Genom lagkamraternas arrangemang, luras Troy till att baktala Gabriella vilket hon hör genom en dold videolänk. Sårad, bestämmer hon sig för att dra sig ur musikalen och dumpa Troy. Efter att ha sett Troys ledsna min, får lagkamraterna dåligt samvete och bestämmer sig för att avslöja sanningen.

Troy och Gabriella återförenas och bestämmer sig för att gå vidare med musikalen. Dramaklubbens ordförande Sharpay, som haft huvudrollen i samtliga skoluppsättningar, känner sig hotad av den nya konkurrensen. Hon bestämmer sig för att sätta käppar i hjulet för paret genom att övertala dramaläraren att ändra tiden för slutaudition så att den sammanfaller med både basketfinalen och tiokampen. Sharpay’s plan blir känd vilket leder till att Troy och Gabriella bestämmer sig för att använda skolans datorer för att orsaka en rad missöden som fördröjer basketfinalen och tiokampen. De lyckas och tillsammans skyndar de sig till slutaudition där de vinner sina respektive roller. Filmen slutar med att hela skolan är samlad i idrottssalen för att fira.

High School Musical är namnet på en populär film