Skip to content

Arvidsjaur

Arvidsjaur – En liten kommun på nordliga breddgrader

Arvidsjaur är en nordlig svensk kommun som ligger i Norrbottens län och tillhör mellersta Lappland, ca 11 mil söder om polcirkeln. Namnet Arvidsjaur kommer av samiskan, det språk som ursprungsbefolkningen talar, och betyder fritt översatt. ”man kan få rikligt med fisk här”. Vad man vet har det funnits människor bofasta i Arvidsjaur redan på stenåldern eftersom rester av boplatser har hittats nära en sjö.

Det bor numer cirka 4 500 människor i kommunen men många fler söker sig hit på besök. I Arvidsjaur är nämligen turistnäringen central eftersom det finns så mycket man kan göra i detta landskap som präglas av vild natur och nordligt klimat. Norrskenet visar sig ofta och det lockar givetvis många, men det anordnas även vandringar, skoterfärder och fisketurer.

Skidåkarna söker sig till kommunens skidanläggningar. Eftersom det råder vinterväglag en stor del av året så är Arvidsjaur ett center för Europas bilindustri som utför biltester här.

Många i befolkningen livnär sig på skogsindustrin som är central på orten. Dessutom råder ett gynnsamt företagarklimat i Arvidsjaur då cirka 400 aktiva företag ger arbete åt kommuninnevånarna.

Kevin Borg är inte den enda personen med ett känt namn som har bott i Arvidsjaur. Fler kända personer som kommer härifrån är Patrik Eklund, Karin Stenberg, Fredrik Lindgren och Britta Borg.

Arvidsjaur satsar på att utveckla infrastrukturen

Arvidsjaur är i ett expansivt skede vad gäller infrastrukturen. Det byggs, i skrivande stund, nya bostäder i kommunen, bland annat för att kunna ta emot flyktingar. Även fjärrvärmen håller på att byggas ut. En av Europas modernaste optiska bredbandslösningar finns här och därför fick Arvidsjaur titeln ”Sveriges bästa stadsnätbyggare” år 2010. Ännu ett exempel på att Arvidsjaur är en modern kommun är att man byggt om och moderniserat huvudgatan.

Arvidsjaurs kommun har satt upp en vision som lyder ”bäst i test” och de har också tack vare höga ambitioner i skolan fått utmärkelsen ”Årets bästa skolkommun” såväl år 2010 som 2011.

Om man vill ta sig till Arvidsjaur så kan man flyga till Arvidsjaur flygplats eller så når man kommunen via bil på E45 och Riksväg 95. Den som vill åka tåg kan ta den så kallade tvärbanan.

Vad du ska titta efter om du kommer till Arvidsjaur

Om du ska besöka Arvidsjaur så försök att pricka in Storstämningshelgen. Det är en stor folkfest som firas i traditionella kåtor och som går av stapeln den sista helgen i augusti varje år. Om man vill ha en angenäm kulturupplevelse så kan man ta sig till Umeå som ligger 203 km från Arvidsjaur, där Norrlandsoperan ligger.

I Arvidsjaur är samekulturen ständigt närvarande. Rennäringen startade för cirka 1000 år sedan och är fortfarande ett viktigt inslag i samernas liv. Här kan du möta renar fritt strövande på vägarna där de gärna slickar i sig av vägsaltet. Så om du kör bil i Arvidsjaur ska du vara extra uppmärksam för att inte krocka med en ren!

Det finns en spännande och vacker natur att upptäcka i Arvidsjaur. Det finns dock inte så många olika arter av flora och fauna eftersom klimatet är så kärvt. Vintern är lång och krävande och det krävs speciella egenskaper för att kunna överleva det nordliga vinterhalvåret. Jägarna har också blivit fler och fler och det har fått som konsekvens att vissa vilda arter såsom bäver, varg och älg har minskat.

Kyrkan i Arvidsjaur