Skip to content

Idol

Om Tv-programmet Idol

De flesta är familjära med det populära TV-programmet Idol där TV-tittare varje vecka får följa ett antal unga sångare i jakten på ett skivkontrakt. Programmet, som går ut på att hitta nästa stora stjärna inom svensk musik, sänds i TV4 och brukar pågå från augusti/september fram till december. Till framgångsrika musikartister som deltagit i programmet hör bland annat Kevin Borg, Måns Zelmerlöw, Agnes Karlsson, Danny Saucedo och Amanda Jenssen.

Idols upplägg

Idol inleds med en auditionturné som pågår under föregående våren. För att kunna söka till programmet krävs det att man är svensk medborgare, är bosatt i Sverige och är minst 16 år gammal. Deltagare får heller inte ha haft skivkontrakt tidigare. Programmet brukar besöka en rad olika städer runt om i Sverige för att deltagare oavsett geografisk plats, ska ha chans att kunna söka. Med hjälp av en bestämd jury (i skrivande stund: Fredrik Kempe, Nikki Amini och Quincy Delight Jones III) gallras deltagarna till att bli cirka 100 stycken vilka går vidare till slutaudition  i Stockholm.

Under en tre-fyra dagar lång slutaudition, gallras deltagarna till att bli cirka 20 stycken. Första dagen inleds med att de får framföra varsitt solonummer på några sekunder. Efter att alla deltagare uppträtt, avgör juryn vilka som går vidare till gruppframträdandena. Deltagarna delas in i mindre grupper där de gemensamt väljer ut en låt som de framför för juryn nästföljande dag. Återigen sker en gallring och de återstående får framföra ett solonummer igen. Därefter väljer juryn vilka deltagare som går vidare till kvalveckan. Sedan 2008, brukar deltagarna få sin dom av juryn i ett tomt Globen.

Kvalveckan är, till skillnad från tidigare gallringar, livesänd. Upplägget för kvalveckan har varierat mellan de olika säsongerna, men vanligast är att deltagarna delas in i kill- och tjejgrupper bestående av fem deltagare i respektive grupp. Juryn får chans att framföra sin kritik, men för första gången är det TV-tittarna som avgör vem som får lämna programmet genom telefon- och sms-röstning. De två deltagarna med flest röster går direkt vidare till veckofinalerna. Av de utröstade väljs en eller flera så kallade wildcards av juryn som även dom går vidare.

De 10-13 återstående deltagarna går vidare till de livesända veckofinalerna där de varje fredagskväll gör upp till dess att en vinnare står som segrare i finalen. Varje vecka framför de en låt baserad på ett tema såsom en musikgenre eller musikartist. Även här är det TV-tittarna som avgör vilka som går vidare och vem som får lämna. I finalen möter de två finalisterna varandra i en duell över tre låtar – en låt de valt själva, en som tittarna röstat fram och en specialskriven vinnarlåt. Finalisterna framför samma vinnarlåt och det är denna som blir vinnarens debutsingel.

Idols historia

Idol är baserad på den brittiska versionen Pop Idol som hade premiär i England, hösten 2001. Upphovsmannen är den engelske TV-producenten Simon Fuller. Den första svenska upplagan av Idol kom år 2004 och jurymedlemmar var Daniel Breitholtz, Peter Swartling, Kishti Tomita och Claes af Geijerstam. Daniel Lindström var den första att vinna Idol.

Redan under premiären piskade programmet upp en rejäl känslostorm hos den svenska publiken då många menade att juryn var för hårda i sin kritik till de tävlande. Jurymedlemmarna hängdes ut på hatsidor och med stämplar såsom ”mobbnings-TV” och ”fascist TV” hotades programmet läggas ner. Så småningom vände kritiken mot TV-formatet och programmet har sedan ökat i popularitet under årens gång. År 2009 slog programmet rekord i tittarsiffror då hela 1, 841 miljoner såg finalen där Erik Grönwall tog hem segern.

Kevin Borg slog igenom i TV-programmet Idol