Kategorier
Mäklare

Hyra ut hus – detta ska du tänka på

Det är inte ovanligt att man som villaägare får en massa utrymme över i samband med att barnen flyttar hemifrån. Det kan innebära helt nya möjligheter för en passiv inkomst och lite extra klirr i kassan. Genom att hyra ut hus – eller delar av det – så kan man få in lite pengar och p köpet också göra en annan person en riktig tjänst. Ser man till exempelvis Stockholm så finns det stora svårigheter för yngre personer att hitta en bostad: genom att hyra ut hus så kan du göra skillnad.

Man kan även välja att hyra ut hus som en följd av att man exempelvis ska flytta utomlands under en period eller om man ska flytta till en annan stad för att testa ett nytt arbete.

Det finns många skäl till att varför man funderar på att hyra ut hus. Vanligt är exempelvis att äldre människor flyr vår vinter och bor halva året i ett varmare land – och i Sverige under sommaren. Genom att hyra ut hus under vintern så får man hela tiden in pengar vid sidan av exempelvis pensionen. Det ger en trygghet och är ett enkelt sätt att trygga tillvaron i det nya landet.

Skälig hyra – ta hjälp med att räkna ut denna

Givetvis finns det dock saker att tänka på också. Till skillnad från hur det ser ut om man vill hyra ut en bostadsrätt så krävs inget tillstånd för att hyra ut hus – du äger huset och bestämmer själv kring vem som ska bo i det.

Men, det handlar dock fortfarande om att vissa regler och lagar ska följas. En viktig sådan handlar om hyra och hur mycket du har rätt att begära av din hyresgäst. Hyran ska vara skälig och det innebär att den inte får överstiga dina kostnader för kapital och drift.

Det finns utmärkta verktyg på internet för att räkna ut detta – och du kan givetvis även kontakta en sakkunnig i form av exempelvis en jurist för att säkerställa att du ligger på rätt nivå.

Gör en bakgrundskoll på hyresgästen

Vad gäller övriga saker att tänka på så ska du också vara noga med att dels kontrollera personen som ska hyra. Finns betalningsanmärkningar, har personen referenser, hur ser ekonomi och försörjning ut? Det handlar inte om att snoka eller om att vara fräck: det handlar om att skapa säkerhet.

Gällande hyreskontraktet så ska du även där ta hjälp med utformningen av villkoren – hyra, slitage, hur lång tid det handlar om och så vidare. Se även till att anlita en besiktningsman som upprättar ett protokoll över villans skick. Det skapar en trygghet.

Försäkringar är också viktiga att ha. Både du och din hyresgäst bör kontakta era respektive försäkringsbolag innan uthyrning för att se vilka försäkringar som måste finnas. I övrigt så är det bara att påbörja jakten på en person som vill hyra hus av dig. Lycka till!