Kategorier
Juridik

Akta er för dolda fel i ert nya hus

Ska ni köpa ett nytt hus? Oavsett om det är nybygge eller ett renoveringsprojekt så är det bra att anlita en besiktningsman som kan hjälpa er hitta dolda fel.

Även om vi önskar att alla vore ärliga vid försäljningen, så är det inte alltid så lätt. En del kanske inte vill nämna fel eftersom de är rädda att ni inte kommer att vilja köpa huset. Ytterligare andra kanske inte ens är medvetna om att det finns något dolt fel. Därför är det viktigt att ni anlitar en besiktningsman innan ni skriver något kontrakt.

När ni sedan har gått igenom allt som besiktningsmannen har hittat, så kan ni välja att köpa huset ändå, med fel och allt, eller göra ett avtal med den tidigare ägaren om vem som ska betala vad, när det kommer till de dolda felen. Om ni har köpt ett hus och dolda fel börjar dyka upp, så kan ni fortfarande få hjälp. Vad krävs för att det ska räknas som allvarligt fel?

Exempel på dolda fel i hus

Ett dolt fel i hus måste vara ett problem som inte går att koppla ihop med hur gammalt huset är. Om ni till exempel köper ett hus från 1980, där rören till kökskranen inte blivit bytta sedan dess, så är det inte så konstigt om de skulle gå sönder inom kort. Det är viktigt att kontrollera både husets ålder och nybyggda delar. Kanske det nyrenoverade badrummet inte renoverades enligt alla regler, och en fuktskada uppstår.

Det är inte ovanligt att man ser det nya fina, och tänker att allt är i sin ordning. Men kanske använde sig de tidigare ägarna inte av en pålitlig hantverkare, eller gjorde delar på egen hand, som egentligen borde ha utförts av en hantverkare. Dina klagomål kan framföras i upp till tio år efter köp av huset.